....allergiläkaren varnade mig ju för massa saker som jag inte fick äta/dricka....bland annat detta....nu grusar jag mångas helgplaner....Sorry!
(sulfit finns även i cider och alkoläsk, så nu är jag ännu mera nykterist än vad jag var innan denna nyhet...)
(Det går att dricka vin ändå....ta en allergitablett som innehåller antihistamin.....funkar då)
Allergisk mot vin?
Vinets huvudbeståndsdelar är vatten, alkohol, olika syror (äpplesyra och mjölksyra) och socker. Ingen av dessa brukar ge några allergiska reaktioner. Boven är i stället olika biprodukter, ämnen som bildas under själva tillverkningsprocessen. Många ämnen som kan framkalla symptom finns naturligt i vinerna. I sällsynta fall kan det räcka med ytterst lite av ett ämne för att framkalla en allergisk reaktion, men för det mesta finns ett tydligt samband mellan reaktion och dosering.
Svavel - ett universalmedel
Allt vin innehåller svavel.
Det finns flera skäl till detta:1. Man tillsätter svavel för att hindra vinet från att oxidera och mörkna, när det kommer i kontakt med luft och syre.
2. Svavlet är bakteriedödande.
3. Det finns flera sätt att avbryta vinets jäsning - att tillsätta svavel är ett av dem. 4. Svavlet binder också ämnen som annars kan ge vinet en obehaglig lukt.
När det gäller svavel i vin pratar man vanligen om sulfit. Ämnet bildas naturligt under jäsningsprocessen och därför innehåller vin sulfit även om man inte har tillsatt något extra.
En vanlig svavelförening är svaveldioxid. Det har förmodligen använts vid vinframställning ända sedan antiken.
Tyvärr kan svavel orsaka överkänslighet, särskilt hos astmatiker. Och det behövs inga stora mängder: redan 1-10 mg/liter kan göra att luftrören dras ihop. Är man så känslig för svavel bör man avstå från att dricka vin överhuvudtaget, eftersom det tillåtna gränsvärdet i EU för till exempel rödvin är hela 160 mg/liter!
På senare år har många vinproducenter försökt att minska användandet av svavel, men eftersom det bildas naturligt går det aldrig att få bort helt och hållet.
Mer sulfit i vitt vin
Det finns mer sulfit i vitt vin än i rött, och det beror på att ämnet har en blekande effekt - rödvinsproducenten vill gärna behålla en intensiv färg i det röda vinet.
(Ska man dricka vin om man är allergiker är det bäst att välja en dyr sort, över femhundra per flaska....årgångsviner har nämligen mindre svavel och sulfit i sig...)
Denna blogg kommer att handla om mig och min familj. Kort och gott. Om hur det är att vara Annika inifrån och ut.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ängeln
Det bor en ängel i mitt rum
Hon har sitt bo ovanför mitt huvud
Hon gör mig lugn
Och hon viskar till mig
Allt det jag säger dig
Det bor en annan i min kropp
Hon har den vackraste av själar
Hon är kärlek och hopp
Och hon berättar för dig
Hur mycket jag älskar dig
Hon har sitt bo ovanför mitt huvud
Hon gör mig lugn
Och hon viskar till mig
Allt det jag säger dig
Det bor en annan i min kropp
Hon har den vackraste av själar
Hon är kärlek och hopp
Och hon berättar för dig
Hur mycket jag älskar dig
1 kommentar:
Ja då har jag lärt mig något nytt i dag med, TACK!
Du HAR VERKLIGEN en superbra man det måste jag medge fast det sitter hårt inne då min egen man är av samma kaliber som din men just nu slog din man min med hästlängder för han kan inte massera......än. Massge får jag gå till min massös för att få. Hon är toppen men tanken på att maken ger massage istället känns ju mycket roligare och inte helt fel.
Jag kanske ska ge han en kurs i 40-års present nästa år ;-).
Kram
PR
Skicka en kommentar